A healthy vegan lifestyle door Suzanne Poot

Rotterdamse Sjoeros

Hierbij een mooie blog van Suzanne Poot, dank je wel Suzanne, we hadden het niet beter kunnen verwoorden.

Suzanne Poot

 

~ Waar haal je je eiwit vandaan? ~ 

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn eiwitten vandaan haal aangezien ik geen vlees of ei e.d. eet.
En weetje: vroeger dacht ik net als de meeste mensen dat ik vlees moest eten om geen tekorten te krijgen, maar toen ik bij het Hippocrates health institute was leerde ik dat tegendeel juist waar bleek te zijn.

Allereerst is het handig om te weten dat een eiwit een essentieel macronutriënt is, die het menselijk lichaam elke dag nodig heeft. We moeten dit dus uit onze voeding halen. Een minimum van 0,6 g – 0,8 g per kg lichaamsgewicht is nodig om spierverlies te voorkomen en om te zorgen voor herstel bijvoorbeeld na een training. Maar het is voor veel andere processen ook zeer belangrijk! Denk o.a. aan je hormoonsysteem, immuunsysteem en bloed(aanmaak). 

Het probleem is dat de reguliere gezondheids- en sportwereld bijna altijd dierlijke producten aanbeveelt, omdat ze niet anders geleerd hebben.

 

Het probleem met dierlijke eiwitten 


Men roept al jaren dat vlees in het bijzonder noodzakelijk is voor eiwitten. En er zit weldegelijk eiwit in dierlijke producten, alleen deze eiwitten (in combinatie met andere (dierlijke) stoffen, brengen vaak veel problemen met zich mee. Alles wat we eten is namelijk een optelsom van meerdere delen… en dat zien veel mensen vaak over het hoofd. 
 
Eiwit is dus slechts een van die vele delen.
Als het gaat om gezondheid is het belangrijk om te weten hoe dit eiwit is verpakt en waar het uit bestaat. Eiwitten afkomstig van dierlijke producten zullen altijd verpakt zijn in veel cholesterol, wat daarentegen niet wordt aangetroffen in plantaardig voedsel. En cholesterol hebben we nodig maar maakt het lichaam ook zelf aan. Je kunt trouwens cholesterol onderverdelen in twee soorten: de Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Het kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met als gevolg hart- en vaatziekten. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en is daarom het ‘goede’ cholesterol.
 
Maar denk ook aan schadelijke vormen van (teveel) verzadigd vet in dierlijke voeding, in combinatie met een groot gebrek aan micronutriënten, weinig tot geen antioxidanten en vaak een hoog zoutgehalte en andere conserveermiddelen. En wat te denken van eventuele groeihormonen die aan het dier worden gevoerd (in Europa officieel verboden maar vaak komt vlees uit bijvoorbeeld Amerika) en de antibiotica die ervoor zorgen dat het dier niet ziek wordt.

Wat veel mensen ook niet weten is dat er stresshormonen vrijkomen bij de dood van het dier wat de mens weer binnenkrijgt door het vlees te eten. Dit kan invloed hebben op je eigen hormoonstelsel, hersenen etc. Ook dreigt er vaak besmetting van vlees door ontlasting aangetroffen op vloeren van slachthuizen.
En over vis gesproken…. na diverse onderzoeken is er bij 90% van het vis kwik aangetroffen en dit zijn slechts enkele van de problemen wat dierlijke producten met zich meebrengen.
 
Dit alles leidt tot schade aan de menselijke gezondheid waaronder hartproblemen, het verstoort de bloedtoevoer naar de hersenen en sommige stoffen zijn zelfs kankerverwekkend. Er is tevens een link naar depressiviteit. 

Dierlijke producten bevatten dus weldegelijk eiwitten maar ook tal van problematische stoffen. Plus het feit dat dierlijke eiwit bronnen vaak lastiger te verteren zijn, kun je dus beter voor plantaardige bronnen kiezen. En dan hebben we het nog niet over het onnodige dierenleed gehad wat hier in meeste gevallen achter schuilt. 

Wat is het verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten? 

Eiwitten uit dierlijke producten zijn gewoon eiwitten die het lichaam zelf nog moet omzetten in aminozuren. Het bevat geen vezels, weinig tot geen vitamines en vaak geen antioxidanten. Je lichaam vindt het moeilijk om deze te verteren, vooral later op de dag!
Let op: dit zorgt vaak ook voor gasvorming in de darmen. 

Eiwitten uit plantaardige bronnen zijn al aminozuren. Deze komen dus in optimale staat je lichaam binnen. Je lichaam hoeft deze aminozuren alleen nog maar naar de juiste plek te sturen om daar de nodige combinaties te maken. Verder bevatten plantaardige eiwitbronnen vezels, waardevolle vitamines en die oh zo belangrijke antioxidanten. Het gaat weer om de som der delen!


Goede bronnen van eiwitten 

 

  • Kikkererwten (denk ook aan humus), linzen, bruine bonen en andere peulvruchten 
  • Spinazie, broccoli, boerenkool – vooral groene bladgroentes (en andere groente)
  • Champignon, paddestoelen – shitake en oesterzwammen
  • Zeewier(producten), nori, kelp, chlorella, spirulina (bevat 54% eiwit!) tarwegrassap en kiemgroente 
  • Sojaproducten en sojabonen zoals tempeh en tofu. 
    Let op: de voorkeur gaat uit naar tempeh omdat deze beter verteerbaar is – is gefermenteerd! Kies liefst altijd voor bio organic soja want er komt veel genetisch gemanipuleerde soja uit Amerika.
  • Hennepzaad, chiazaad en lijnzaad
  • Amandelen, cashewnoten en hazelnoten 
  • Quinoa, rijst, havermout en boekweit

Een van mijn favorieten zijn hennepzaad, spinazie, spirulina en chlorella.
En niet alleen om de eiwitten, maar om het totaalpakket… de som der delen dus en de synergetische werking van stoffen in deze wondertjes van de natuur. Nieuwe – zeer goede spirulina tabletten vind je hier


Hennepzaad ~ een superieure bron van eiwitten 

Het bevat alle essentiele aminozuren en is makkelijk verteerbaar (in tegenstelling tot dierlijk eiwit).
Een eetlepel bevat 3,5 gram eiwit. Kies dus liever voor deze bron van eiwitten (quinoa is trouwens ook een goede!) i.p.v. dierlijke waar veel klachten, allergien en ziektes door kunnen ontstaan (en niet te vergeten het dierenleed).

Hennepzaad is tevens een goede bron van o.a. vitamine C, E, B1, 2, 3 en 6 en bevat de mineralen fosfor, kalium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer, jodium en zink. Veel mensen hebben een tekort aan de mineralen zink, jodium en magnesium dus ook hierom zou ik het zeker regelmatig eten. Je vindt hier goed gepeld bio hennepzaad.